Khamis, 9 Julai 2009

PPSMI vs PENYAKIT

Bila kecoh sangat tentang PPSMI, maka seorang anak tahun 4 bertanya, "PPSMI tu apa?"
Sedih melihat anak ini yang melihat raut wajahnya seolah-olah ingin benar ia mengetahui apa yang berlaku. Diri ini terkedu, lidah kelu hendak berkata, tapi hati menjawab, "anaklah mangsanya"

Orang-orang tua selalu kata, "Penyakit datang macam kilat, pergi macam semut". Sebenarnya dah lama, sejak dari awal lagi pakar ilmuan menyatakan pendapat dengan hujah yang jitu tapi tak mahu guna. Nak tahu perkembangan terperinci tentang isu PPSMI, kenapa kami bantah PPSMI, bacalah SINI dan SANA. Siapalah kita boleh membantah, rupa tiada, suara entah di mana...

Itula orang kata suara yang berbisa, bercakap dalam 'kamar kecil' pun orang ikut, sebut terus jadi. Amat berbeza sekali suara golongan marhaen ini, bercakap di khalayak ramai guna mikrofon pun orang buat tak dengar, buat tak tau je seperti 'anjing menyalak gunung'.

Masa nak buat, cakap terus jadi tapi masa nak mansuh bertangguh-tangguh. Jika ditangguh maka berapa generasi lagi yang akan menjadi mangsa. Kesihan anak-anak dan cucu-cucu kita menjadi mangsa puak mereka yang ada 'team' ini. Nanti ada pula 'team' yang akan membantah pemansuhan PPSMI. Lama-lama jadi 'pi mai pi mai tang tu juga'.

Tiada ulasan:

Blog Widget by LinkWithin

Barangan BOIKOT

Barangan BOIKOT

BLOG KHAS

BLOG KHAS
PRK n25

PPSMI

PPSMI
Pasukan Polis Sanggup Menderhakai Istana

BLOG KHAS

BLOG KHAS
PRK 059

Selamat berkunjung

A Samad Said

A Samad Said
Kata Sasterawan Negara

tetamu

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP